Montera lekplats & lekplatsbesiktning

Lekplatser är ett viktigt inslag i gatubilden. Här kommer barn i kontakt med kompisar i grannskapet och får leka av sig. Lekplatserna fyller också en viktig social funktion för föräldrarna. Det är inte bara huttrande och tjat om att gå hem som gäller – här får föräldrar verkligen chansen att lära känna andra föräldrar i området. Jag har lärt känna många nya bekantskaper genom åren på just lekplatser!

Köpa lekplats

Behöver ert område/arbetsplats/förening en ny lekplats? Vad roligt! En uppgraderad lekplats står högt upp på önskelistan hos barnen. Jag kommer nu visa er två alternativ som ni kan gå vidare med!

1. På egen hand

Ett alternativ är att köpa ihop delar och komponenter på egen hand. Flera byggvaruhus och leverantörer av lekplatser erbjuder detta men här vill jag slänga in en brasklapp. Det kan verka lockande att ”plocka ihop” en lekplats utifrån priserna på nätet. Dock tillkommer montering och besiktning på det priset så slutnotan för detta alternativ kontra helentrepenad (nästa punkt) skiljer sig inte alltid så mycket i slutändan. Då har jag inte ens räknat med jobbtimmarna ni behöver lägga ned!

2. Helentrepenad

Beslutar ni er för helentrepenad kan ni luta er tillbaka och följa processen på håll. Ni uppdateras självklart kontinuerligt under projektet men administration, montering, besiktning, fallskyddsunderlag och övriga säkerhetsaspekter ligger helt och hållet på leverantörens ansvar. Detta alternativ är något jag förespråkar och i nästa stycke tipsar jag om en leverantör som har utbildade montörer och som lämnar två års garanti – över hela landet!

Montering av lekplatser

Sifforna talar sitt tydliga språk – en kvalitativ lekplats kännetecknas av en säker montering av lekplats. Lekplats experter ser till att ny utrustning monteras i rätt ordning, att alla höjder och mått stämmer med monteringsanvisningarna, att det finns fallskyddsunderlag och att det görs en slutbesiktning. De erbjuder också den smidiga helentrepenad-lösning jag var inne på längre upp i texten! Att ta hjälp med monteringen är superviktigt både för alternativ 1 (egen hand) och 2 (helentrepenad).

Lekplatsbesiktning

Efter lekplatsen är monterad är det dags för lekplatsbesiktning. En del av företag har många högkvalitativa besiktningstjänster, vilket jag anser är toppen och något som fler företag bör ta efter. Besiktningsföretag kan erbjuder tjänster som:

  • Årlig besiktning – rutinunderhåll, okulärbesiktning, kartläggning och underhållsrapport.
  • Funktionell besiktning – Görs under 1-3 månaders intervall. Här kollar man slitage på rörliga delar, ytor och redskap.
  • Slutbesiktningar – görs alltid i samband med att en lekplats byggts färdigt.
  • Besiktning av olika säkerhetsunderlag - HIC-testning för att använda rätt underlag som är anpassat.

Detta alternativ är också något som behöver göras oavsett om du går för alternativet att ”plocka ihop” en lekplats på egen hand eller beslutar dig för helentrepenad-lösningen.

Många olyckor sker i onödan

Det sker onödigt många olyckor på lekplatser varje år. Maskiner, gungor och klätterställningar är ibland felmonterade och slitaget blir för stort i längden. Enligt konsumentverket.se sker det ungefär 19 000 olyckor på lekplatser landet över.

Vad gäller lekplatser och barn är det alltid säkerheten först som gäller. Jag hoppas några av era ”lekplatsfrågor” har blivit besvarade. Tack för visat intresse och lycka till!

 

 

 

 

 

14 jan 2021

Välkommen

Välkommen till www.evabrittsvensson.se. Här får du läsa om mitt liv och vad jag pysslar med alltmest.

Start
Andrasidan
Tredjesidan
Fjärdesidan

Facebook

Erbjudande

Sponsorer

Dagens klädsel